Báránygerinc - „French racks”

A báránygerincet felengedjük, és bepácoljuk.

Pác hozzávalói: friss rozmaring, pár gerezd fokhagyma, esetleg néhány ágacska kakukkfű, bors, olaj.
A zöldfűszereket picit megvágjuk, a megborsozott húsra tesszük, mellédobjuk a fokhagymát, leöntjük olajjal, lefóliázzuk és a hűtőben hagyjuk 1 napot.

A sütés napján a húst kivesszük a hűtőből, leitatjuk róla a páclevet. Fűszerdarabka ne maradjon rajta mert megéghet! Vékonyan kiolajozott, forró serpenyőben adunk neki egy kérget, majd 180 °C –os sütőben sütjük 5 percig, aztán 76 °C-on 2,5-3 órát.

Az így elkészített hús szaftos lesz, belül szép rózsaszín marad.
Bébicsirke

Húsa omlós, puha, a fűszerek könnyen átjárják.

4 személyre: Két bébicsirkét megmosunk, és jól leszárítjuk. Kb. 5 dkg vajat felolvasztunk és belekeverjük a sót, borsot és 1 teáskanálnyi friss, aprított rozmaringot. Ezzel a keverékkel a csirkéket kívül-belül bekenjük, a hasüregbe még tehetünk pár gerezd fokhagymát, kisebb rozmaringágat.

Egy tepsibe zöldségeket terítünk szét (lehet ez a köret): sárgarépát, petrezselyemgyökeret, szárzellert, vörös- és fokhagymát, burgonyát; melyre ráhelyezzük a csirkéket. Kevés fehérbort öntünk alá, és fóliával lefedve 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt puhul meg, ezután fólia nélkül grillfokozaton pirosra sütjük .
Bélszín carpaccio

A mélyhűtött carpacciót hűtőszekrényben hagyjuk felengedni.

A rukkolát többször (5-8-szor) váltott hideg vízben alaposan megmossuk (ettől elveszti a szénára emlékeztető illatát, előjön a friss üde íze), lecsepegtetjük, konyharuhával felitatjuk a felesleges vizet róla.

A marhahússzeletekre rakjuk, parmezánforgáccsal megszórjuk, borsozzuk, olívaolajjal megspricceljük.
Burgonyás rák

A rákokat NAGYON FORRÓ olajban pirosra sütjük, lecsepegtetjük, mártogatós szószokat kínálhatunk mellé.
Mézes-gyömbéres Elősütött kacsa

Nagyon gyors, nagyon egyszerű, és nagyon finom!

Noha fagyott állapotban is készre lehet sütni a fagyasztott, filézett, elősütött kacsamellet, sokkal gyorsabb, ha kiengedett állapotban tesszük meg. A kacsát 200 °C-os sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Félidőben megfordítjuk – a sütést a bőrös felével lefelé fordítva kezdjük vékonyan kizsírozott tepsiben.

Fűszerezést nem igényel!

Amennyiben ízesíteni szeretnénk, a sütés vége előtt 3 perccel megkenhetjük a bőrét 1 evőkanál méz, 1 narancs kicsavart leve és némi reszelt gyömbér keverékével, ekkor azonban nagyon ügyeljünk rá, mert a méz könnyen ráég a bőrére.
Rizottó – alaprecept

2 főétel adaghoz

Hozzávalók: 2 teáscsésze marhahúsleves, 3 teáscsésze víz, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál olívaolaj, ¼ teáscsésze nagyon apróra vágott vöröshagyma, 1 teáscsésze rizottó rizs, ½ teáscsésze pezsgő, vagy száraz fehérbor, só, bors

Egy lábasba öntsük össze a húslevest és a vizet, forraljuk fel, és tartsuk melegen.

Egy mélyebb serpenyőben olvasszuk össze a 2 evőkanál vajat az olívaolajjal.

Adjuk hozzá a hagymát, és 5 percig süssük, de vigyázzunk hogy ne barnuljon meg. Tegyük bele az átmosott rizst és 1 percig kavargassuk, majd öntsük hozzá a pezsgőt és állandó kevergetés mellett várjuk meg amíg elpárolog. Ezt követően adjunk hozzá egy merőkanál levest, kavarjuk, míg elpárolog, és ismételjük a folyamatot, amíg a rizs „al dente” nem lesz (kb. 20 perc).

A végén húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a maradék 1 kanál vajat, keverjük el, azonnal tálaljuk. A tányéron parmezánnal szórjuk meg.
Szent Jakab kagyló „HOTATE”

Ennél az ételnél a legfontosabb, hogy több féle minőségű Szent Jakab kagyló kapható, de mi azt ajánljuk, hogy használja a legjobb minőségűt (HOTATE), nem fogja megbánni!!!

Ha fagyasztott kagylókat használunk, akkor normál hűtőben lassan kiolvasztjuk. Felengedés után papírtörlővel felitatjuk róla a felesleges vizet.

Forró serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalát megpirítjuk. (Ne süssük sokáig, mert gumiszerűvé válik).

Pezsgőmártással kínáljuk melyhez apró vöröshagymát és a fokhagymát felaprítunk, és két evőkanál vajon megpároljuk, felöntjük 1,5 dl pezsgővel. Néhány percig főzni, míg a felére forr be, ismét felöntjük 1,5 dl zöldség vagy hal alaplével, ismét beforraljuk. Hozzáöntünk 2 dl tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg mártás sűrűségű nem lesz. A mártást átszűrjük, végül hozzákeverünk egy teáskanál vajat.
Mascarponés pohárdesszert

Hozzávalók: 0,5 kg mascarpone, 0,5 l natúr joghurt, 1 pohár Dr Oetker cseresznyeragu

Egy nagy tálban összekeverünk 0,5 kg mascarponét, 0,5 l natúr joghurtot, 1 fél rúd vanília kikapart belsejével, valamint 50 gramm porcukrot.

Üvegpohár aljára kanalazunk kb. 1 ujjnyi Dr. Oetker cseresznyeragut (vagy más piros gyümölcsragut) erre rákanalazzuk a fehér krémet, a tetejét piros gyümölccsel vagy egy kis raguval díszítjük.

Ebből a mennyiségből kb. 5 adag lesz. Nagyon mutatós könnyű desszert.
Fekete spagetti lazacos mártással

1 csomag füstölt lazacot kockára vágunk, száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg kivilágosodik a színe. 1/2 póréhagymát megtisztítunk, félbe vágjuk, vékony szeletekre vágjuk, egy másik serpenyőben olívaolajon alacsony fokozaton megpirítjuk. Hozzáadjuk a pirított füstölt lazacot kb. 3,5 dl tejszínt, hozzáadunk 1 gerezd áttört fokhagymát. Épphogy összeforraljuk, hozzá keverjük a megfőtt fekete spagettit.
Csokoládéfelfújt 12 adagra kalkulálva

Csokoládéfelfújt 12 adagra kalkulálva
30 dkg minőségi csoki
12 egész tojás
24 dkg vaj/margarin
14 dkg liszt
24 dkg porcukor
A csokoládét és a vajat, vízgőz felett felolvasztjuk, és összekeverjük. A lisztet a cukorral összekeverjük és átszitáljuk. 6 tojást hozzákeverünk a liszt, cukor keverékhez, majd kis idő elteltével a másik 6 tojást is hozzákeverjük. A legvégén adjuk hozzá az olvasztott csokoládé vaj keveréket, amivel teljesen homogénné dolgozzuk. Fél óra pihentetés után vajjal és liszttel kikent formákat 2/3-ig töltjük, és 200 C-os légkeveréses sütőben 8 percig sütjük. Ha elkészült kivesszük a sütőből, és 1 perc pihentetés után kiborítjuk a formából.
Az elkészült krémet- lezárt edényben- 2 hétig hűtőben tárolhatjuk úgy, hogy 2 naponta átkeverjük.
Üzletünkben a tészta készen is kapható, otthon csak sütni kell :-)

Chocolate soufflé for 12 portions:
30 dkg quality chocolate
12 (whole) eggs
24 dkg butter/margarine
14 dkg flour
24 dkg pounded sugar
Melt and mix the chocolate and the butter above stream. Mix and sift the butter and the sugar and add 6 eggs to it. A few minutes later add the other 6 eggs to it too. Finally add the mixture of butter and melted chocolate to it and stir it until it becomes absolutely homogeneous. Put this homogeneous mixture aside for half an hour then smear 12 soufflé – forms with butter and flour and fill two – thirds of the forms with this mixture.
Bake the soufflés for 8 minutes in a 2000C air – mixing oven. Next take them out of the oven, rest them for a minute and then turn them out of the forms.
This cream can be stored – in a lockable dish – for 2 weeks in the fridge if you stir it on every other day.

Fűszeres csontos sertéskaraj

A kilós karajt megmossuk, megszárítgatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy tűzforró serpenyőben, kevés forró olajon minden oldalát hirtelen megpirítjuk.
A húst ekkor kenjük meg mustárral, zúzott fokhagymával, majd szórjuk meg minden oldalán köménymaggal. (egy másik változat lehet, ha zúzott fokhagymából, apróra vágott rozmaringból, és némi olajból készült keverékkel dörzsöljük be pirítás után a húst). Ezután a húst vagy sütőzacskóba tesszük, vagy alufóliával fedett tepsibe rakjuk, pici sört öntünk alá, és 180 C°-os sütőben, 40-60 percet alatt megsütjük.
Mont d’Or dobozában sütve – (Autentikus fondü recept)

Sajtot a tetején kereszt irányban éles pengéjű késsel bevágjuk, úgy hogy a sajtkorong szélétől 1 cm távolságot hagyunk. Ízlés szerint két-három gerezd fokhagymát apróra vágva a sajtba nyomunk a rések mentén. Kb. 0,5 dl száraz fehérbort (lehetőség szerint, Szamorodnit, Chateau-Chalon-t vagy Jerez-i Sherry-t) öntünk a tetejére, úgy, hogy kb. fél ujjnyi réteget képezzen a sajt tetején. Alufóliába csomagoljuk és 180 °C –ra előmelegített sütőbe tesszük, majd 20-25 percig sütjük.

Amikor elkészült a sajtétel, tésztája folyós „fondüzésre” alkalmassá válik. Hagyományosan főtt burgonyával, sült kolbásszal, gyöngyhagymával és ecetes uborkával fogyasztják.

Jó étvágyat!
Rizottó – alaprecept

2 főétel adaghoz
Hozzávalók: 2 teáscsésze marhahúsleves, 3 teáscsésze víz, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál olívaolaj, ¼ teáscsésze nagyon apróra vágott vöröshagyma, 1 teáscsésze rizottó rizs, ½ teáscsésze pezsgő, vagy száraz fehérbor, só, bors

Egy lábasba öntsük össze a húslevest és a vizet, forraljuk fel, és tartsuk melegen.
Egy mélyebb serpenyőben olvasszuk össze a 2 evőkanál vajat az olívaolajjal.
Adjuk hozzá a hagymát, és 5 percig süssük, de vigyázzunk hogy ne barnuljon meg. Tegyük bele az átmosott rizst és 1 percig kavargassuk, majd öntsük hozzá a pezsgőt és állandó kevergetés mellett várjuk meg amíg elpárolog. Ezt követően adjunk hozzá egy merőkanál levest, kavarjuk, míg elpárolog, és ismételjük a folyamatot, amíg a rizs „al dente” nem lesz (kb. 20 perc).
A végén húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a maradék 1 kanál vajat, keverjük el, azonnal tálaljuk. A tányéron parmezánnal szórjuk meg.
Blíni

Megkelesztjük a 3 dkg élesztőt 1 kávéskanál cukorral, 1 dl langyos tejjel, a tetejét megszórjuk 1 kávéskanál liszttel.
Egy másik edényben összekeverünk 3 dl tejet, 4 egész tojás, 30 dkg liszt, 1 dl olajat, egy csipet sót.
A megkelt kovászt a palacsintatésztához adjuk, lazán összekeverjük, tovább kelesztjük.
Nagyon kevés olajon, kanállal adagolva lassan lepénykéket sütünk belőle sütni. 6 főre főétel adag.
Klasszikus tálalás:
Blíni
Tejföl
Apróra vágott előre lesózott lilahagyma (tálalás előtt hagyjuk minimum fél órát állni)
Keményre főtt tojásoknak különválasztjuk a fehérjét és a sárgáját külön lereszeljük őket, külön tálkából kínáljuk.
Kaviár
Nedves pác vadhúsokhoz

1 nagy fej vöröshagymát megpucolunk, karikára vágjuk, 3 nagy sárgarépát 1 fehérrépát szintén megpucolunk és karikákra vágjuk. Hozzáadunk 2 nagy csomag babérlevelet, 1 csomag borókabogyót (mozsárban vagy sodrófával kissé megtörjük), néhány ág tárkonyt. Felöltjük kb. 2 dl száraz vörösborral, hozzáadunk napraforgó olajat. Ebbe a pácba helyezzük a vadhúst, úgy hogy ellepje a pác. Fóliával letakarjuk, és hűtőben 4-5 napot pácoljuk